Monday, October 6, 2014

"Şehir’de Boykot Var!

Şehir’de Boykot Var!

Muhalefet zor iş, kendi mahallende, gündelik ilişkilerinle, sosyal çevrende muhalefet daha da zor. Şehir Üniversitesi gibi bir tür altın nesil projesinin son meyvesi, medeniyet ufkunun güzide incisi bir okulda, seçilmiş çocukların, üstelik “bizim” çocukların üretmeye çalıştığı muhalefet bundan ötürü zor ve kıymetli olsa gerek. Zira hemen her okulda olduğu gibi gündeme gelen yemekhane fiyatlarının bir başlangıç olduğu, devamının okulun yönetim politikalarına, siyasetine ve mevcut rejimle ilişkilerine geleceği aşikar. Zira yemek ziyadesiyle politik bir meseledir. 2008’de Ankara Üniversitesi’ndeki yemekhane işgaline, 2009-2011 Boğaziçi Üniversitesi’ndeki Çayhane tecrübesine, Starbucks işgaline öğrencilerin ucuz ve sağlıklı yemek talepleri, yaşadıkları yerlerde söz ve karar mekanizmalarına müdahil olmanın önemli adımlarından biri olagelmiştir. Bu saikle Şehir Üniversitesi’ndeki öğrenci muhalefetinin kurucu özneleri Müslüman mahallenin seçilmiş çocukları, kul olmakla tebaa olmak arasında bir tercihe zorlananlar olunca haliyle dikkat kesiliyoruz. Son günlerin popüler gündemlerinden Ak Gençlik meselesi varken, bir de böyle bir gençlik-ler var demek istiyoruz.
İstanbul Şehir Üniversitesi’nde Boykot
Açık forumda buluşan İstanbul Şehir Üniversitesi öğrencileri, kampüse kuracakları boykot çadırlarıyla okul yönetiminin yemek fiyatları politikasını protesto etme kararı aldı.
Yemek fiyatları hakkındaki talepleri yönetim tarafından ciddiye alınmayan İstanbul Şehir Üniversitesi öğrencileri, düzenledikleri açık forumun ardından boykota başladıklarını bildirdi.
Forumda yapılan sunumda, üniversite yönetimince hiçbir talebe cevap verilmediği vurgulanarak, istenilen fiyatlar kabul edilinceye kadar yemeklerin boykot edileceği açıklandı.
AÇIK FORUM
Üniversitedeki öğrenci, akademisyen, çalışan ve yöneticilere yönelik yapılan kapsamlı çağrıyla 1 Ekim Çarşamba günü üniversite yönetiminin politikalarının tartışıldığı bir açık forum düzenlendi.
Bir öğrencinin moderatörlüğünü yaptığı forumda, okulun fiyat politikaları ve öğrenciyle iletişimsizliği hakkında detaylı bilgilerin paylaşıldığı bir sunumun ardından uluslararası öğrenciler için de İngilizce bir sunum gerçekleştirildi. Forumda çeşitli öğrenci gruplarından temsilciler, uluslararası öğrenciler ve diğer üniversitelerden katılımcılar üniversite yönetiminin politikaları hakkında konuştu. Ayrıca üniversitenin anlaşmalı olduğu catering firması “Dinamik Yayıncılık Eğitim Organizasyon ve Gıda San. te Tic. Ltd. Şti.” yöneticilerinden
Yavuz Kasımay da söz alarak yapılan zamları savundu.
Yavuz Kasımay’ın fiyatların düşürülmesi halinde kalitenin de düşeceğini iddia etmesi üzerine farklı üniversitelerden öğrenciler söz alarak kendi üniversitelerindeki fiyat ve kalite oranlarını örnek göstererek Kasımay’ın açıklamalarını gerçekçi bulmadıklarını ifade etti.
Forum öncesinde, yapılan araştırmalar sonucu diğer üniversitelerdeki fiyat örneklerinin de yer aldığı bir bildiri forum sırasında katılımcılara dağıtıldı.
YEMEK ÜCRETLERİ
Öğrenci, çalışan ve akademisyenlerin büyük bölümünün karşı çıktığı yemek fiyatları ise yıllara göre şu şekilde: 2013 – 2014 sezonunda yemekhanede en düşük menü fiyatı 7,5 lirayken en yüksek menü fiyatı 8,75 liraydı. Küçük çay 1,25 lirayken büyük çay ise 1,5 liraydı.
2014 – 2015 sezonunda ise yemekhanedeki en düşük menü fiyatı 8 liraya, en yüksek menü fiyatı da 10 liraya yükseldi. Yapılan zamlardan sonra küçük çayın fiyatı 1,5 lira, büyük çayın fiyatı ise 2,5 lira olarak değişti.
BOYKOT KARARI
Öğrenciler açık forumun sonunda kapsamlı bir boykota başladıklarını açıkladılar. Boykot süresi boyunca sürekli dayanışma içinde olacaklarını vurgulayan öğrenciler 8 Ekim Çarşamba gününden itibaren olmak üzere üniversitenin iki kampüsünde oluşturulacak boykot çadırlarında yemek dağıtımı yapacaklarını bildirdiler.
Öğrencilerin kararlaştırdığı ücretler ise şu şekilde: Yemekhanede en düşük menü fiyatı 5 lira ve en yüksek menü fiyatı 6 lira. Küçük çay 0,75 lira, büyük çay ise 1 lira. Ayrıca yemekhanedeki menü dışındaki ürünler ve cafelerdeki fiyatlarda en az %30 oranında indirim istendi.
Yapılan araştırmalar ve forumda alınan görüşler sonucunda öğrenciler, yalnızca bu seneki zamların değil geçen senelerde yapılan zamların da kendilerini zorladığını ve hedeflerinin yalnızca yapılan son zamların geri alınması olmadığını, belirledikleri fiyatlar kabul edilinceye kadar boykota devam edeceklerini vurguladı.
GÖRÜŞME TALEPLERİNE BÜRÖKRATİK ENGEL
Forum öncesinde öğrenci gruplarından temsilcilerle oluşturulan heyet tarafından şikayet ve talepleri iletmek üzere üniversite rektörlüğü ve genel sekreterliğinden görüşme talebinde bulunulmuş ancak reddedilmişti. Sonrasında Öğrenci İşleri Direktörü Efekan Benlier ile görüşen öğrenciler, taleplerini iletmiş ancak Efekan Benlier ‘in şikayetlerinin yönetim tarafından değerlendirilmesinin en az bir ay süreceği yönündeki açıklamalarının ardından forum kararı almıştı.

No comments: