Friday, February 10, 2017

"Akademi ayaklar altında!

Akademi ayaklar altında!
Kanun hükmünde kararnameyle 72 akademisyenin ihraç edildiği Ankara Üniversitesi'nde toplanmaya çalışan akademisyen ve öğrencilere polis gaz bombası ve TOMA'yla saldırdı. Tarihi hiçe sayılan Mülkiye gibi, kampusun önüne serilen cübbeler de çiğnendi. (Reuters/ Ümit Bektaş)

Kanun hükmünde kararnameyle tam 72 akademisyenin ihraç edildiği Ankara Üniversitesi'nin Cebeci kampüsünde bir araya gelmek isteyenler içeri sokulmazken bazı akademisyenler tartaklanarak gözaltına alındı.

Türkiye genelinde 330 akademisyenin KHK ile ihracının ardından Ankara Üniversitesi'nde gergin saatler yaşanıyor. Polis, Ankara Üniversitesi Cebeci Yerleşkesi'ne TOMA ile girdi. CHP'li yöneticiler, öğrenciler, basın mensuplarının olduğu topluluk da sıkılan gazdan etkilendi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) çok sayıda akademisyenin ihraç edilmesiyle ilgili rektörlerin muhbir haline geldiğini belirterek, mevcut haliyle üniversitelerden aydın yetişmeyeceğini söyledi.

G.Yüksel İnce

Her ay yeni bir KHK ile binlerce insanın işsiz ve geleceksiz bırakıldığı Türkiye’de, son olarak 7 Şubat’ta gece yarısı yayımlanan 686 sayılı KHK ile yine listelerde tanıdık isimler arandı. Bu son KHK ile 48 üniversiteden 330 akademisyen daha kamu görevinden ihraç edildi. 78 akademisyenle en çok ihracın yaşandığı okul Ankara Üniversitesi oldu. Üniversitenin Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü ise neredeyse hocasız bırakıldı. İlk olarak 6 Ocak’taki 679 sayılı KHK ile Doç. Dr. Süreyya Karacabey ihraç edilmişti. 7 Şubat’ta ise Prof. Dr. Beliz Güçbilmez, Prof. Dr. Tülin Sağlam, Prof. Dr. Selda Öndül, araştırma görevlileri Elif Çongur ve Kürşat Yılmaz kamu görevinden men edildiler. Böylelikle toplamda 10 kişilik öğretim kadrosuna sahip olan bölümde bugün için sadece dört akademisyen kaldı.

No comments: